Napelemes rendszer biztosítása

Gondoskodj értékeidről, megfelelő lakásbiztosítással megoldható a védelem!2024. július 23., kedd

Egy napelemrendszer kialakítása nem olcsó beruházás, viszont kiváló hosszú távú befektetés, és az ingatlan értékét is növeli. Biztosítást kötni rá éppolyan fontos, mint gépjárművedre vagy lakásodra, hiszen érheti akár sérülés, lopás vagy rongálás – a sérült elemek javítása vagy pótlása pedig milliós tétel is lehet.

A napelemes rendszert a biztosítók eltérően kezelik. Vannak esetek, amikor az ingatlan szerves részének tekintik, ilyenkor csak újra kell kötnöd megnövelt értékkel a lakásbiztosítási szerződést. Ekkor a biztosító minden olyan kockázatra biztosítja a rendszert, amire az épületet is biztosítottad (pl. vihar, tűz, robbanás, villámcsapás, hónyomás stb.). Amennyiben a biztosítás évfordulójával biztosítót váltasz, ügyelned kell arra, hogy a napelemes rendszer biztosítása az új biztosításban is szerepeljen, hogy a későbbiekben is elkerülhesd a fedezetlenséget (azaz a napelem biztosítatlanságát).  Természetesen annak sincs akadálya, hogy egy korábban beépített rendszert utólag biztosíts. Fontos is, hogy aktualizáld szerződésed, hiszen ha a lakásbiztosításodat korábban kötötted, mint ahogy a napelemeket felhelyezted, akkor otthonod alulbiztosítottá válik. A napelemek kialakítása ugyanis jelentős értéknövelő beruházás, amit egy régebbi biztosítás automatikusan nem követ le.

A biztosítás díja sok tényezőtől függ, például attól is, hogy mekkora a napelemes rendszer mérete, értéke.

 

Elemi károk és lopás

Bármikor történhetnek olyan események, amelyek károkat okozhatnak a napkollektorokban. Ilyenek lehetnek az elemi károk, például a villámcsapás, a tűz vagy egy erőteljesebb jégeső.  (Egy erősebb viharban kár keletkezhet a panelekben, de sérülhet akár az inverter is.) A napelemek – elhelyezkedésükből adódóan – nemcsak az időjárás viszontagságainak vannak kitéve. Rongálással, lopással és a napelemek törésével is számolhatsz. Amennyiben törésre, vandalizmusra és lopásra is biztosítani szeretnéd a napkollektorokat, azt külön kell jelezni a biztosító felé. Fontos, hogy a biztosítás terjedjen ki a rendszer minden összetevőjére pl. az inverterre, a tartószerkezetre, az akkumulátorokra. Ha a napelemes rendszer telepítéséhez hitelre volt szükség, a bank megkövetelheti a rendszer biztosítását. Érdemes tehát már a támogatás, hitel igénylése előtt érdeklődni a biztosítással kapcsolatban.

A lakásbiztosítás segítségével hosszú távon gondoskodhatsz a nagyértékű vagyontárgyaidról. Tájékozódj alaposan az egyes biztosítók ajánlatairól, mert jelentős eltérések lehetnek a napelemre vonatkozó fedezetek és biztosítási feltételek tekintetében.

Kalkulátorunkkal könnyen és gyorsan összehasonlíthatod a különböző otthonbiztosításokat, így kár esetén nem fog kellemetlen meglepetés érni.

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.07.27
PoweredBy: SK Trend Kft